Sveriges största tidning om konferenser och möten

Tiden är en av våra största konkurrenter

Allt ska gå snabbare – både i arbetslivet och privat. Vi ska hinna med så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt. 
Jag själv är definitivt en sådan person som vill ”passa på” och hinna göra så många roliga saker som möjligt, framför allt i privatlivet. Med åren har jag dock insett att jag även behöver återhämtning, annars säger kroppen ifrån. Det är en svår balansgång att vilja mycket och ändå lyssna på kroppen och huvudet.  

Jag blir ofta bedrövad över att höra och se hur arbetsbelastningen ser ut på svenska företag kommuner och andra organisationer idag. Många gånger är problemet att vi har så många olika arbetsuppgifter som vi ska bolla på en gång. Så klart handlar det om prioriteringar men när ens arbetsuppgifter är så många och stora, att man knappt hinner lämna kontoret, så känns det som att det har gått för långt. 

Vi är ju inga robotar som kan ta hur mycket som helst.  

Vi har ett flertal vänner och kollegor i branschen som har varit inne i, eller som närmat sig den berömda väggen och det känns verkligen inte sunt. Frågan är om vi kan optimera tiden mer, eller om vi bara måste tänka om. 

Ett av våra affärsområden på Skånska Möten är att arrangera visningsresor där vi tar med oss mötesbokare från företag, kommuner och andra organisationer och visar upp utvalda hotell- och konferensanläggningar i Skåne, under en heldag. Vi får ofta beröm från kollegor i branschen för att vi får mötesbokare att åka med oss på dessa visningsresor. De har själva lagt ned sina tidigare försök med liknande arrangemang på grund av för litet intresse. 

Under vanliga år arrangerar vi 6-8 resor där ett antal kvalificerade mötesbokare deltar. Med åren har färre mötesbokare haft möjlighet att delta pga hög arbetsbelastning. Mötesbokare tycker fortfarande att det är viktigt att komma ut och se mötesanläggningarna, men de har svårt med tiden. Många av de vi vänder oss till har svårt att boka upp sig långt i förväg utan väntar gärna in i det sista för att se om de verkligen kan ta sig tiden. Trots att de själva tycker att detta är viktigt. 

Utöver tiden så är inte möten och konferenser alltid prioriterat i organisationerna, även om vi börjar skönja en förflyttning på det området. Det betyder att även om mötesbokaren själv vet och inser värdet i att besöka mötesanläggningar, så kan det vara svårt att motivera för chefen att hen ska vara borta en heldag för att titta på mötesanläggningar. Åter igen blir det en fråga om hur vi disponerar vår tid. 

Mer och mer blir digitaliserat idag men jag tror inte att våra visningsresor kommer att bytas ut mot virtuella sådana. Det är en helt annan upplevelse att själv känna atmosfären på mötesplatsen och få prata med medarbetare på hotellet. Det vittnar även de som följer med på våra resor om, och vi får ofta höra att de inte bokar något utan att ha besökt det själv.  

Jag tror att det är superviktigt att kunna ta sig tid att prova nya saker, vara utanför kontoret lite då och då för att få nya intryck och mer energi till sina dagliga arbetsuppgifter. Det vi måste våga är att säga nej och lära oss att omprioritera. 

Vad tror du? 

Elin Moritz har över 20 års erfarenhet från mötesbranschen och driver mötesnätverket och bokningsförmedlingen Skånska Möten