Sveriges största tidning om konferenser och möten

Vandrande ledarskap – ta ditt team till högre höjder

Vad är det som är så bra med vandring? 

Hjärnforskningen visar att motion och rörelse har stora effekter på hjärnan som är det organ som påverkas allra mest av att vi rör på oss. Vi blir mer stresståliga, får bättre minne och blir mer intelligenta. Egenskaper som är viktiga för alla oavsett var vi jobbar och vilken roll vi har. Vandring är en perfekt form av rörelse, vi tränar uthållighet både kondition samtidigt som vi får storslagna vyer och har tid både för egen reflektion och samtal med andra. På ett mer filosofiskt plan så älskar jag vandring för att det på något sätt gestaltar livet och rörelsen framåt, dvs utveckling. 

Hur började din passion för vandring? 

Antagligen långt innan jag var medveten om det. Min mamma kommer från Bayern och varje sommar tog vi en buss upp i Alperna för att vandra. Hon är också min största inspiratör då hon alltid vandrat, inte minst som 50 åring då hon gick från Sverige till sin hemby i södra Tyskland. För mig är det ett sätt att ladda, reflektera, utvecklas, lugna ner mig, få nya tankar, själv eller tillsammans med andra. 

Vad kan man uppnå genom att ta med affärsresenärer på en vandringsupplevelse? 

Att ta med sin ledningsgrupp, projektgrupp eller styrelse för ett par dagars gemensamt arbete kombinerat med vandring i fantastisk natur är ett effektivt sätt att utveckla både team och verksamhet i en ovanlig och kreativ miljö. Nya tankar föds, samarbeten och relationer fördjupas och det är lättare att ta kliv utanför den berömda boxen. Vandring passar också utmärkt som inslag för hela personalstyrkan på kickoffen eller personalkonferensen. 

Finns det något annat behov som vandringen kan tillgodose? 

Absolut. En utmaning i dagens arbetsliv är behovet av fokus, närvaro och reflektion. I en tid av både oändligt många distraktioner, ofta hög arbetsbelastning och ständig förändring är det något de flesta av oss sliter med i vardagen. 

Men när vi är på vandring blir vi nästan automatiskt mer närvarande och fokuserade och det är lättare att använda sina sinnen mer medvetet. ”Titta – vilken vacker vy. Hör du koskällorna? Blommorna doftar underbart.” Jag rekommenderar också att inte gå för snabbt utan låta den mer långsamma rörelsen betyda något. Ett steg i taget. 

Nu när vi dessutom inte möts lika ofta på kontoret blir gemensamma upplevelser ännu viktigare inte minst som kulturbyggare – och vi behöver måna om att vi använder vår gemensamma tid till något meningsfullt på flera plan.  Då passar vandring perfekt! 

Hur kan en dag se ut? 

Efter några timmars intensivt arbete tillsammans byter vi om till vandringskläder och fyller ryggsäcken med det vi behöver för en halvdag på marsch. Är vi i Alperna tar vi kanske leden som börjar utanför huset, i riktning mot det magnifika Mont Blanc-massivet. Under vandringen diskuterar vi en och annan spännande fråga och tar vår pågående process från morgonens workshop vidare med kängorna på. Tankarna blir friare, sinnet öppnare och kreativiteten större. Vi avslutar arbetsdagen med en gemensam reflektion och en överenskommelse om vad vill ta med till morgondagens arbete. Sedan kanske vi utmanar varandra i boule på den egna banan eller besöker byns delikatesshandlare för en provning som retar smaklökarna inför middagen som vi hjälps åt att laga.  

Med andra ord en dag av både arbete, reflektion, rörelse, gemenskap och glädje! 

Om man inte vill eller kan åka utomlands? 

Under Covid har jag upptäckt många fantastiska vandringar i Sverige. Jag har alltid vandrat även i Sverige men under de senaste åren har jag gjort en lokal vandring ungefär varannan vecka och hittat så många guldkorn! Det behöver inte vara så krångligt, på med kängorna, lite matsäck i ryggsäcken och kläder efter väder. För ett företag eller en organisation kan man exempelvis börja med en kortare föreläsning kring vandring på kontoret och sedan göra en gemensam vandring. Om man vill är det enkelt att koppla på någon aktuell fråga och göra vandringen till en del av utvecklingen. Eller så nöjer man sig med att vandra tillsammans och mötas i det som kommer upp. 

Hur kan man få upplevelsen att betyda något även när man är tillbaka hemma i vardagen??  

Jag tror det handlar om att vara medveten om vad det är för process man är inne i – och sätta ord på vad man vill att den ska innebära. När det gäller själva verksamhetsutvecklingen kan det vara bra att tydligt identifiera insikter, lärdomar, actions och att ha definierade uppföljningsrutiner. Som i all utveckling. När det gäller teamutveckling och upplevelsen av att vandra tillsammans är en idé att innan man åker hem reflektera tillsammans över om och i så fall hur man vill göra något annorlunda när man kommer hem. Det kan vara så enkla saker som att införa en ”walk and talk” en gång i veckan för dem som vill eller att välja att lägga vissa möten utomhus i rörelse. I vår digitala tid så kan dessa möten och promenader naturligtvis även ske med hörlurarna på. 

Vill du ta ditt team till nya höjder?  

vandramed.nu kan du läsa mer om Åsa Lindell och hennes vandringar. Där finns också en hel del i storslaget bild- och filmmaterial att låta sig inspireras av. På asalindell.com finns mer information om Åsa 

Åsa Lindell är föreläsare, moderator, facilitator, ledarutvecklare och vandrare. Åsa brinner för goda möten, både med och utan kängorna på. Med en bakgrund som chef, förändringsledare, mötesexpert och organisationskonsult är hon van att möta både stora och små grupper. Att ta dem till sina favoritplatser i Alperna eller Provence och kombinera vandring med team- och verksamhetsutveckling är sedan länge en dröm som hon nu lever.