Sveriges största tidning om konferenser och möten

Värsta bästa tonåren

Maria Dufva är kriminologen som blev författare. Hon har både skrivit böcker själv och tillsammans med andra, däribland Värsta bästa-serien som riktar sig till unga. Nu är hon aktuell med en ny bok i serien: Värsta bästa tonåren, som hon skrivit tillsammans med barnmorskan Frida Garell. 

Värsta bästa tonåren är skriven ihop med Frida Garell som jobbar på en ungdomsmottagning här i Nacka. Jag blev väldigt imponerad av Frida eftersom hon är så kunnig på sitt område. Sedan visade det sig att vi har en gemensam bekant som sa till oss: ni måste skriva en bok ihop!  

Medförfattaren och barnmorskan Frida Garell träffar en vanlig vecka omkring 50 barn och ungdomar som ställer frågor om livet, sina kroppar och sin utveckling. Men av dessa barn och ungdomar är endast tio procent killar. 

– Vi vet att många barn inte söker sig till ungdomsmottagningen, även fast de har många frågor. Vad gör de resterande 90 procenten killarna med sina frågor?  

För Maria Dufva är rätt kunskap vid rätt tillfälle i livet helt centralt. Som kriminolog är hon van vid att jobba brottsförebyggande, där kunskap är A och O. 

– Jag som kriminolog vet att kunskap och strategier kring att hantera sitt tonårsliv skulle kunna försätta barn i mycket säkrare situationer. Många av de brotten som barn och tonåringar har begått eller blivit utsatta för hade inte behövt ske om de hade haft tillräckligt med kunskap.  

Syftet med Värsta bästa tonåren är att sprida kunskap och guida den som befinner sig i den omvälvande tonårstiden. 

– Frida och jag vill lyfta ämnen som inte alla har möjlighet att ha ett tryggt samtal med en vuxen om. Vi har fokuserat på många av de ämnen som vi ser att många andra ungdomsböcker inte tar upp, till exempel våld i hemmet och i relationer, svartsjuka, heder, näthat, sexualbrott och barnfattigdom.  

Maria är inte bara en flitigt anlitad föreläsare för barn och unga utan också läromedelsförfattare hos Liber förlag. 

– Jag har tidigare skrivit om ämnen som barns och ungas liv på nätet, sociala medier, spel, källkritik och näthat. Nu fick jag förtroende att skriva om ämnen som är kopplade till Värsta bästa tonåren: porr, samtycke, heder och jämställdhet. Jag är otroligt glad över att läromedel idag är så anpassade efter tiden vi lever i. Jag har själv mitt ena barn i mellanstadiet och det är hisnande att se skillnaden på läromedel idag och när jag själv gick i mellanstadiet. Idag upplever jag den som mycket mer relevant. Det är jag så tacksam att få vara en del av. 

Värsta bästa tonåren av Maria Dufva och Frida Garell  
Bookmark förlag 

11 maj 2022