Sveriges största tidning om konferenser och möten

Viveca Sten – Åremorden fortsätter

Fotograf: Niclas Vestefjell

Med ständigt glödande fingrar på tangentbordet är Viveca Sten en av Sveriges mest populära deckarförfattare. Hennes serie Morden i Sandhamn har blivit en storsuccé som både läses och tittas på idag över stora delar av världen. Sedan pandemin har Viveca bytt miljö och förflyttat sig från skärgården till de jämtländska landskapen med nya bokserien Åremorden. Vi har fått en pratstund med Viveca Sten som just nu är mitt i lanseringen av seriens tredje del, Botgöraren. 

I höst är du aktuell med Botgöraren, tredje delen i Åremorden. Berätta vad läsarna har att vänta sig. Vad handlar boken om? 
– Botgöraren utspelar sig på ett av Åres mest kända hotell – Copperhill Mountain Lodge – där en affärskvinna hittas brutalt mördad i en av lyxsviterna. Det är påsklov, högsäsong, och Åre kokar av turister. Daniel Lindskog och Hanna Ahlander får mordet på sitt bord och snart visar det sig att offret har kopplingar till Storliens berömda högfjällshotell, en mytomspunnen anläggning som dock sedan länge förlorat sin forna glans.  
 
Sedan vi sist träffade Daniel har han börjat i terapi för att lära sig hantera sin inre ilska medan Hanna fortfarande tampas med sitt misslyckade kärleksliv. Tillsammans tar de sig an en utredning som visar sig kantas av trasiga relationer, svåra konflikter och plågsamma barndomsminnen.  

Sandhamnsserien med Thomas och Nora ligger många varmt om hjärtat, både i Sverige och internationellt. Hur kändes det att lämna skärgården och kasta sig in i nya miljöer med Åremorden?  
– Det var inget som jag hade planerat, men när pandemin kom så blev vi fast uppe i Åre. Där och då var det en helt surrealistisk känsla, att vara i det vackraste av landskap med gnistrande snö runt omkring samtidigt som ett dödligt virus spred sig i världen och lamslog allt. Som författare var det omöjligt att inte bli inspirerad.  

Dina läsare känns väldigt engagerade. Hur tog de emot nya bokserien? 
– Jag har fått ett fantastiskt mottagande. Det är alltid lite läskigt att göra något nytt och speciellt eftersom ingen visste att det var på gång. Men mina läsare har verkligen tagit Åremorden till sina hjärtan och de är oerhört engagerade. De hjälpte oss t ex att bestämma titel på Botgöraren, vi hade två som vi inte kunde välja mellan så vi lät läsarna vara med och bestämma.  

Finns det något genomgående tema i Åremordserien och hur landade du i det? 
– Jag har ett tema som är genomgående i alla böcker jag skriver, även i Sandhamnsserien. Dels är det viktigt att det är något som jag har ett intresse kring, då blir researcharbetet mycket roligare.
Sen ska temat vara något som driver mina karaktärer framåt, som hjälper dem i deras utveckling både personligen och i deras yrkesliv.  

Är det något särskilt som du önskar att läsarna ska bära med sig efter att ha läst Botgöraren
– Jag älskar verkligen Daniels utveckling i Botgöraren och det jag hoppas att läsarna tar med sig är att det är okej att be om hjälp när man mår dåligt. Det finns inget skamligt med att gå i terapi eller att arbeta på de sidor i ens karaktär själv som man vill och kan förändra. Ett annat tema i berättelsen är det personliga ansvaret för sitt eget liv. Annorlunda uttryckt – hur länge kan man skylla på sin barndom när vuxenlivet inte blir som man tänkt sig och när måste man stå upp för sina egna val? 

Fotograf: Niclas Vestefjell

Hur ser du på framtiden för Åremorden? Kommer vi att få träffa Årepoliserna Hanna och Daniel snart igen? 
– Den som lever får se … Nej, skämt åsido så har jag alldeles för kul tillsammans med Hanna och Daniel för att Botgöraren ska bli den sista delen i Åremorden.  

När du ska påbörja skrivandet av en ny bok, hur ser den processen ut? 
– Det brukar börja med en bild som sedan utvecklas till en berättelse. Botgöraren kom till när jag var på besök på Copperhill och skulle äta lunch med en kompis. Jag såg en städerska komma ut ur en av de fina sviterna och började fundera. Vad skulle hända om hon öppnat dörren och hittat ett illa tilltygat lik där inne…? 

Det är säkert många som likt oss undrar vart du finner all inspiration till dina deckarmysterier. Berätta! 
– Jag brukar få en vision av något – min första Sandhamnsbok började med att jag såg framför mig ett lik som spolats upp på stranden, intrasslad i ett fisknät. Åremorden började med att jag och min man kom lite för tidigt till liften innan den öppnades, medan liften gick tomt ett varv. När jag såg de isiga liftstolarna som sakta gled ner från toppen fick jag en bild framför mig: synen av en död kropp på sätet, med vaxblek hud, små iskristaller i ögonfransarna, och läppar som smalnat av kylan. Så snart vi var tillbaka från backen började jag skriva på Offermakaren, den första boken i serien Åremorden. 

Under många år arbetade du som chefsjurist på storbolag och är idag utöver författare även förhandlingsexpert. Har de här erfarenheterna hjälpt dig i ditt skrivande? På vilket sätt? 
– Jag är väldigt bra på att förhandla med mig själv, ha ha. Men när det kommer till mitt skrivande är jag väldigt disciplinerad och fyller min dagliga kvot, oavsett om det är två timmar eller åtta. Jag är välorganiserad och håller undantagslöst mina deadlines. På det viset är jag nog lite ovanlig som författare.

Dina böcker har fått stort genomslag även internationellt, vilket säkerligen också inneburit en hel del resande. Resa i sig har vi förstått är en stor passion hos dig. Vad tycker du är det bästa med att resa? 
– Att få ta del av nya kulturer, lära sig om historien på platsen och inte minst äta all fantastisk mat som finns i världen. Dessutom är det alltid en ynnest att få resa med familjen, det blir en helt annan upplevelse då. 
  

Vart reser du helst? Berätta gärna om ett favoritresmål.  
– Just nu reser jag helst till Barcelona där min dotter bor. Annars är Berlin en stor favorit, jag har släktingar även där och har pluggat i Berlin. I juni var vi dessutom en vecka i Kroatien med hela familjen och det var fullkomligt sagolikt, så dit åker jag gärna igen. 

Eftersom många läser när de är på resande fot, så undrar vi såklart vad du helst läser själv? 
– Allt min dotter Camilla Sten skriver, vi är varandras bollplank och vi läser varandras manus.  
Sen har jag så många fina vänner i bokbranschen som skriver fantastiska böcker: Sofie Sarenbrant, Denise Rudberg, Carina Bergfeldt för att bara nämna några stycken.  

Botgöraren finns i butik från och med 4 oktober, det måste vara fullt upp med arbetet kring lanseringen av den. Hur skulle du säga att en vanlig dag ser ut för dig just nu? 
– Jag är mitt i en period av en massa lanseringar, dels Botgöraren som kommer ut i Sverige och Finland och samtidigt lanseras nya serien Åremorden brett i Europa. De närmaste månaderna är schemat fullt, jag ska på bokturnéer till bl a Frankrike, Italien och Tyskland under hösten så det blir intensivt. 

– En vanlig dag börjar med ett yoga- eller träningspass. Sedan äter jag frukost och slår mig ner vid datorn för att beta av mejl och förbereda dagen. Ibland är det smink och hår som ska fixas inför en intervju med fotograf. Annars laddar jag upp med kaffe och te, inför telefonintervjuer. Och så fortsätter det… 

Kan du redan nu avslöja något annat spännande som du har på gång? 
– Jag kan inte avslöja för mycket, men jag har definitivt fullt upp med skrivandet ett tag framöver.